Rätten till att leva ett anständigt liv

Personlig assistent

 

 

 

 

 

 

 

Rätten att leva ett anständigt liv som självklart skall vara givet för alla i Sverige. Och resten av världen också för den delen. Men det är inte alla som har egna förutsättningar göra det. Det är därför viktigt att vi vidtar åtgärder så att dessa människor ska få chansen att leva det livet som dem har rätten att leva, oavsett personliga förutsättningar på grund av handikapp eller funktionshinder.

Därför är det viktigt att vi tillhandahåller personlig assistans och personliga assistenter till de personer som är i behov av det. För de har rätt att kunna leva ett självständigt liv, om än med lite hjälp.

Personlig assistans behöver inte innebära att assistenten är med personen dygnet runt i alla situationer. Han eller hon kan istället finnas till hands en viss period under dagen för att hjälpa till med enstaka behov som till exempel vid tvätt eller matlagning. I vissa fall kanske det bara finns behov till fritidsaktiviteter och träning, eller sociala kontakt. Även i dessa fall kan en personlig assistans finnas till hand.

En person kan få personlig assistans om den är under 65 år och har stora och varaktiga och funktionshinder vilket leder till att personen har svårt att klara sina grundläggandebehov (personlig hygien, måltider, klä sig etc.). En bedömning görs om den beviljas så har personen rätt till en personlig assistent.

Ansökan om personlig assistans sker till Försäkringskassan och via Försäkringskassan får du rätt till ett visst antal timmar i veckan med personlig assistent. Detta är generellt 20 timmar, men det kan också innebära både färre eller fler timmar.

Det är inte lätt att veta vilket assistansbolag man ska anlita. Därför är Assistansförmedling en bra tjänst. Företag ställer krav på assistansbolagen och hjälper dig få ut högsta möjliga nivå från ditt assistansbolag. Tjänsten är helt kostnadsfri och ställer inga krav på dig som kund.