Populära husutställningar

Jag noterar att det är populärt med husutställningar i Sverige nu. Nej, jag menar inte att det är något nytt påfund. Inte alls faktiskt. Inte på långa vägar. Men det hela har formligen exploderat under 2000-talet. Allt började med Bo01-mässan i Malmö. En helt ny stadsdel byggdes upp. Alla hus är så individuella att det knappast lär råda någon tvekan om att inte ens den mest förvirrade människa kan kliva in genom fel ytterdörr. Allt är unikt.

Häromdagen landade jag på Arlanda efter en resa till England. Klockan var inte mycket, men ändå tillräckligt för att jag skulle kunna ta en dag och göra något jag aldrig gjort tidigare – besöka lite delar i utkanterna av Stockholm. Plötsligt var jag där, på en husutställning, en fantastisk plats för dig som vill bygga hus.

Här finns nog ta mig sjutton varenda hustillverkare i landet. Här finns små hus, här finns stora hus, här finns attefallhus och här finns experiment från arkitekter. Det här är lite av ett rent nöje att få besöka. Det fullkomligen kittlar i magen på mig. Inte för att jag kommer bygga mitt eget hus det närmaste året, men det ligger säkerligen inte helt långt borta heller att jag kommer göra det. Att då få vandra runt på ett område som detta, helt administrerat av Nybygget i Arlandastad, är en förmån. Det ger så mycket mer att se det här på riktigt än att bläddra i en broschyr.

Jag hade egentligen tänkt hinna med en hel del mer än att bara titta på hus den här dagen. Men som vanligt är det så, att när man har roligt så går tiden makalöst fort. Så även denna gång. Plötsligt var det mörkt och det var definitivt dags att börja bege sig hemåt igen. En sak är dock säker, när det på allvar blir dags att bygga hus, då kommer jag definitivt att bege mig till Arlandastad igen för att dra åt mig ännu mer av inspiration kring vad jag bör tänka på.